SALIS STUDIO

A Solace within the city nestled in nature

To craft a space that holds a beauty in its simplicity of form

A retreat to craft and create 

 

Lovingly crafted from a mixture of reclaimed woods of Douglas fir, pitch pine and pine. SASA director Craig worked on the construction of this space with his artist self fully aligned with his craftsman skills. The frame has no screws and is constructed with a mixture of Japanese and European joinery techniques that Craig brought together through his years of making. 

Craig worked onsite with a small team of local young apprentice carpenters. Teaching them joinery skills through the making of the space.

 

The approach to the process and detailing is embedded in the resultant visual qualities of the space. For example the windows that frame a silver birch tree, like a triptych painting and the elements of the darker cherry wood that were used to frame the interior plywood. The roof is raised in the center to allow in the North light to complement the practices of the client as a painter and sculptor. Other interior details included are the simple lighting within the beams, the delicately held reclaimed york stone at the back of the wood stove, an old butler sink with copper exposed pipe work and a reclaimed wood floor.

 

The shape of the studio is partly informed by a nearby tree. The outside is clad in douglas fir selected from a forest thinning process in the New Forest, Hampshire. The studio has a green roof with a mixture of sedum and wildflowers sitting within a mix of soil and reclaimed crushed brick.

 

The project celebrates the simple beauty of the elemental – the essence of when something is raw and refined it becomes effortless to be within.

 

Salis Studio was part of OPEN HOUSE London 

‘Superb detailing, the love shines through more strongly the deeper you look! The best open house I’ve seen in years!’ 
Open House visitor

Material list 

Douglas fir, pitch pine, reclaimed york stone, sheep wool insulation, spruce plywood, green roof